• Home
  • Onze school Onze school
    • Introductie school
    • Waar wij voor staan
    • Ons gebouw
    • Team
    • Ons onderwijs
    • Naar het voortgezet onderwijs
    • Schooltijden
    • Vakantie en vrije dagen
    • De schoolbibliotheek
    • Documenten
  • Ouders Ouders
    • Communicatie
    • Ouderraad
    • Medezeggenschapsraad
    • Ouderbetrokkenheid
    • Ouderbijdrage
    • Overblijven
    • Aanvragen verlof
    • Aanmelden
    • Koffieochtenden
  • Werken op onze school
  • Contact
Waar wij voor staan
Wie wij zijn
Wat wij doen
Aanmelden

Ons onderwijs

We hebben ongeveer 400 leerlingen. In het schooljaar 2020-2021 heeft de school 17 groepen en een neveninstroomgroep. Daarnaast zit er een peuterspeelzaal in de school, de Zuidwestertjes, met vier groepen. De naschoolse opvang wordt verzorgd door Future Kids.

Het onderwijs op de Zuidwester wordt gegeven volgens het zogenaamde leerstofjaarklassen-model. Leerlingen worden in een vaste groep geplaatst en krijgen les van een of twee vaste leerkrachten. De kinderen zitten een heel schooljaar in dezelfde groep. Wij houden rekening met verschillen tussen leerlingen. Voor de vakken spelling, rekenen en wiskunde en technisch lezen zijn er didactische werkplannen. Daarin worden doelen en werkwijzen vermeld, passend bij het niveau van de leerlingen. 

De groepen

Dit schooljaar zijn we gestart met vijf kleutergroepen. Afhankelijk van de instroom gaan we kijken of het nodig is om in de loop van het schooljaar een instroom groep te starten. We werken bij de kleuters met heterogene groepen. Dat wil zeggen dat leerlingen van groep 1 en 2 bij elkaar in één klas zitten. Zij leren van en met elkaar. De kinderen krijgen op hun eigen niveau instructie. 
We hebben twee groepen van leerjaar 3-8. 

Daarnaast hebben een neveninstroomgroep. Daarin zitten maximaal 15 leerlingen. Het gaat om nieuwkomers en statushouders die korter dan een jaar in Nederland zijn. De focus ligt in die groep vooral op het aanleren van de Nederlandse taal. 

Opbrengstgericht werken

Wij zijn een school die opbrengstgericht werkt, dit betekent dat wij ons planmatig inzetten voor het verbeteren van de vorderingen van de leerlingen. Dit gebeurt door hoge doelen te stellen, gericht hieraan te werken en leerlingen systematisch te volgen in hun vorderingen. Wij analyseren systematisch onze toets gegevens en hebben op deze manier betere resultaten.

Gericht werken aan hoge opbrengsten betekent in de eerste plaats goed onderwijs verzorgen. Dat wil zeggen onderwijs door competente leraren die effectief instructie geven, hun onderwijsdoelen, inhouden en didactiek afstemmen op verschillen tussen leerlingen en voortdurend - dus niet alleen bij de toets - reflecteren op het effect van hun lessen.

Handelingsgericht werken (HGW)

Bij ons op school wordt er gewerkt volgens de principes van Handelingsgericht Werken (HGW). 
HGW is een planmatige en cyclische manier van werken waarbij we proberen zoveel mogelijk af te stemmen op de onderwijsbehoeften en mogelijkheden van leerlingen, leerkrachten, begeleiders en ouders. 

Het planmatig werken krijgt bij ons op school steeds meer vorm doordat we de HGW-cyclus een aantal keren per schooljaar doorlopen. 

Na het analyseren van Cito en methodetoetsen, of bij de kleuters de observatielijsten van Kijk, worden doelen vastgesteld voor de komende periode. De leerkracht en intern begeleider kijken samen wat de onderwijsbehoefte is van de leerlingen. Bij leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, kunnen ook ouders betrokken worden. Vervolgens maakt de leerkracht een didactisch werkplan waar onder anderen in wordt beschreven aan welke doelen gewerkt gaat worden en welke leerlingen extra ondersteuning nodig hebben en welke leerlingen mogen afwijken van de basisinstructie omdat zij al verder zijn. 

Het didactisch werkplan is een praktisch document, wat de leerkrachten ondersteunt bij het omgaan met de verschillen tussen kinderen in de groep en het gericht werken aan de doelen die vast gesteld zijn.

Aan het einde van een HGW-periode wordt het plan geëvalueerd. Er wordt gekeken of de leerlingen de genoemde doelen behaald hebben en wat we de volgende periode anders moeten doen wanneer de genoemde doelen niet zijn behaald. Op basis van deze evaluatie wordt er een nieuw plan voor de komende periode opgesteld.

None
Het EDI model

Voor de vakken technisch lezen, spelling, taal, begrijpend lezen en rekenen gebruiken we het EDI-model. EDI betekent ‘Expliciete Directe Instructie’. De kinderen krijgen een korte basisinstructie met een gezamenlijk doel. Bij de basisinstructie worden de kinderen middels verschillende werkvormen gestimuleerd om actief mee te denken. Na de instructie gaan de kinderen zelfstandig aan het werk en werken daarbij aan hun eigen doelen op hun eigen niveau. De leerkracht geeft extra instructie voor de subgroepen; veelal aan de instructietafel. Aan het eind van de les wordt met de groep besproken of het lesdoel is bereikt. 
In de kleutergroepen werken we in diverse hoeken en met een zogenaamde kleine en grote kring. 

De basis in groep 1 en 2

Heel bewust legt de Zuidwester de nadruk op spelend leren; spelen met elkaar, met spel- en ontwikkelingsmateriaal en met expressiemateriaal zoals klei, verf, enz. De kleuterlokalen zijn verdeeld in diverse hoeken. Behalve een speelhoek, een verfhoek en een bouwhoek is er ook een digibord. In de kasten bevinden zich allerlei materialen om de eerste beginselen van het rekenen, lezen en schrijven aan te leren. 

Het werken in deze groepen gebeurt vanuit de kring. In de kring begint de schooldag. Daarna wordt er gespeeld en gewerkt aan tafels, in de hoeken, in de gymzaal en op het schoolplein. De kleutergroepen en de peutergroepen werken met projecten vanuit de methode Piramide en Logo3000. Ook de peuterspeelzaal werkt daar mee. Samen zorgen we voor de Voorschoolse – en vroegschoolse educatie.

Hiermee wordt op gestructureerde wijze de voorbereidingen op taal en rekenen aangeboden. Tevens wordt er veel aandacht besteed aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen. Er worden interactief, klassikaal, in kleine groepjes en soms individueel, betekenisvolle rekenoefeningen en spellen aangeboden. 

Daarnaast hebben we ook activiteiten die duidelijk gericht zijn op de voorbereiding van groep 3: verschillende motorische oefeningen en activiteiten rondom letters en woorden waaronder de “lettermuur”.

Tijdens de periode dat de kinderen in groep 1 en 2 zitten, worden in een mooi plakboek werkstukjes van uw kind bewaard. Als de kinderen deze groep verlaten, krijgen zij het plakboek mee naar huis. Daarin is dan goed te zien welke ontwikkeling uw kind in die twee jaar heeft doorgemaakt.

Naar het voortgezet onderwijs

Bekijk onze schoolgids

Uw kind aanmelden

Ons onderwijs

Schooltijden

Contact

Marterrade 312
2544 ME Den Haag


070-3660484
dezuidwester@laurentiusstichting.nl

Locatie


Onderdeel van

Laurentius Stichting
Katholiek Primair Onderwijs

  • Cookie settings

Powered by Social Schools