Communicatie
Contactmomenten
Op de Zuidwester vinden we een goed contact tussen school en thuis belangrijk. Wij beschouwen de ouders dan ook als partners in de opvoeding van de leerlingen.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat betrokken ouders een positieve invloed hebben op de schoolloopbaan van de leerling. Een goede samenwerking tussen school en thuis biedt zekerheid aan het kind en bevordert daardoor het welbevinden.
Wij vinden het zeer belangrijk dat ouders op de hoogte zijn van de schoolse zaken, maar ook andersom verwachten wij dat ouders ons op de hoogte houden van zaken die thuis gebeuren en belangrijk zijn voor school om te weten.
Alle ouders hebben recht op informatie van school over hun kind. U kunt van ons verwachten dat u tijdig en volledig op de hoogte gehouden wordt over de vorderingen, het welbevinden en andere schoolse zaken die uw kind aangaan.
Dit geldt ook voor ouders die gescheiden zijn. Soms is er één ouder van het kind belast met het ouderlijk gezag en de andere ouder niet. De ouder die belast is met het ouderlijk gezag, heeft de verplichting de andere ouder (niet belast met het ouderlijk gezag) op de hoogte te houden van gewichtige aangelegenheden die het kind betreffen (art. 1:377b Burgerlijk Wetboek). De Zuidwester verstrekt daarom alleen informatie aan de met het gezag belaste ouder.
Beide ouders kunnen hun account van Digiduif koppelen aan hun kind. Vraag daarvoor een extra informatiebrief op bij de school.
Indien de ouder die belast is met het ouderlijk gezag zich in het belang van het kind tegen het verschaffen van informatie aan de ouder zonder ouderlijk gezag verzet, zal de Zuidwester deze informatie aan de niet met het ouderlijk gezag belaste ouder weigeren te geven (art. 1:377c Burgerlijk Wetboek).
Mondelinge informatie
Ouders kunnen na schooltijd binnenlopen voor een praatje met de leerkracht. Voor schooltijd is dit niet gewenst, omdat de leerkracht op dat moment de groep op moet starten.
Afspraken
Ouders die een nader gesprek met de leerkrachten of met de directie willen hebben, kunnen een afspraak maken.
Oudergesprekken
Twee keer per jaar (september en maart) krijgen de ouders van alle leerlingen de gelegenheid met de leerkracht te spreken. Elk gesprek duurt 10 minuten. Als deze tijd niet genoeg is, kan een nieuwe afspraak worden gemaakt. Wij streven ernaar dat gescheiden ouders gelijktijdig worden geïnformeerd. N.a.v. het laatste rapport wordt de ouders ook de gelegenheid geboden in gesprek te gaan met de leerkracht. Dit gesprek is niet standaard, maar kan ingepland worden op initiatief van zowel ouders als de leerkracht.
Klassenouders
Elke groep heeft één of meer klassenouders die hulp inroept van andere ouders als er voor de groep iets georganiseerd moet worden. De klassenouder is er niet om klachten en wensen door te geven, of om problemen te bespreken.
Klachtenregeling
Veruit de meeste klachten over de dagelijkse gang van zaken in de school zullen in onderling overleg tussen ouders, leerlingen, personeel en schoolleiding op een juiste wijze worden afgehandeld. Indien dat echter, gelet op de aard van de klacht, niet mogelijk is of indien de afhandeling niet naar tevredenheid heeft plaatsgevonden, kan men een beroep doen op de klachtenregeling.
Volgens de Wet op het Primair Onderwijs moeten ouders en leerlingen klachten kunnen indienen over gedragingen en beslissingen of het nalaten daarvan van het bevoegd gezag en het personeel. Naast ouders en leerlingen kan iedereen die deel uitmaakt van de schoolgemeenschap klachten indienen.
De klachtenregeling is alleen van toepassing als men met zijn klacht niet ergens anders terecht kan.
De contactpersoon van de school is het eerste aanspreekpunt bij klachten en verwijst de klager naar de juiste persoon of instantie of naar de vertrouwenspersoon van de Laurentius Stichting.
De vertrouwenspersoon gaat na of een oplossing kan worden bereikt en gaat na of de gebeurtenis aanleiding geeft tot het indienen van een klacht bij het bestuur of de Landelijke Klachtencommissie en begeleidt de klager zo nodig in deze procedure. Ook kan de vertrouwenspersoon indien nodig verwijzen naar andere instanties.
Contact- en vertrouwenspersoon hebben geheimhoudingsplicht.
Is een klacht ingediend bij het bestuur dan wordt deze afgehandeld door het College van Bestuur.
Na het indienen van een klacht bij de Landelijke Klachtencommissie kan de commissie besluiten tot het terugsturen van de klacht naar het bestuur. Ook kan de commissie besluiten tot een mediation-traject tussen klager en aangeklaagde. Als de klacht door de commissie wordt afgehandeld volgt een hoorzitting waarbij beide partijen in aanwezigheid van elkaar worden gehoord en volgt een advies m.b.t. de gegrondheid van de klacht en volgen eventuele aanbevelingen over te treffen maatregelen.
Contactpersonen
De contactpersonen van de school zijn: juf Hayriye Keles, zij is bereikbaar via mail hkeles@bsdezuidwester.nl en juf Cynthia Tjokroredjo, zij is bereikbaar via ctjokroredjo@bsdezuidwester.nl
De vertrouwenspersoon van de Laurentius Stichting is Dhr.J.Brienen. Dhr. Van Brienen, Oude Delft 243, 2611 HE Delft, 015 2125280 is te vinden op de website van de Laurentius Stichting.
Adviescommissie klachtenregeling van het bestuur van de Laurentiusstichting
Postbus 649
2600 AP Delft
(015) 2511440
Geschillen Commissie Bijzonder Onderwijs (GCBO)
Postbus 82324
2508 EH Den Haag
070-3861697
info@gcbo.nl